Matplaner har egentlig en ganske imponerende CV i litteraturen (1, 2). De kan hjelpe oss med å ha mer sunn mat tilgjengelig hjemme og identifisere hinder som kan stå i veien for å følge planen. Vi skal derfor være forsiktig med å si at matplaner er ubrukelig - det er et verktøy som alt annet. Men: En matplan er bare effektiv så lenge du følger den (1). Og nettopp der ligger det sårbare punktet i all kostholdsforskning - evnen til å følge noe over tid. Derfor har jeg lent meg mer og mer mot filosofien jeg kaller for #SpisMatenDin. I stedet for å følge en matplan, har jeg hatt langt bedre erfaring med å ta utgangspunkt i maten du allerede spiser - og at vi sammen oppdager hvor skoen trykker for deg. Om du tenker på det er ditt normale kosthold egentlig den mest perfekte kostholdsplanen for deg - du har valgt maten du trives med, som passer budsjettet ditt og er intuitiv for deg. Det bare noen friksjonsområder som trenger en liten justering for å fungere for deg. Jeg sier det ikke alltid eksplisitt til kundene mine, men det vi egentlig gjør, er å jobbe med det som kalles mindful/akseptbasert spising: Å akseptere og endre forholdet til uønskede tanker, følelser og kroppslige sensasjoner - i stedet for å prøve å kontrollere eller bli kvitt de (3). Eller som jeg ofte sier til kostholdskunder:
Du lærer å spise maten - i stedet for maten spiser deg.
En slik tilnærming er assosiert med positive endringer i emosjonell spising, kroppsvekt, kroppsbilde. angst, holdninger til mat og mer (4, 5, 6).
Og her er det interessante: Hvis du spiser din normale mat - og dette gir opphav til uønskede tanker, følelser eller kroppslige sensasjoner - da har vi funnet hvor skoen trykker. Det er en mismatch mellom det du gjør og det du forteller deg selv. Når vi utforsker denne konflikten vennlig og tålmodig, skjer det tre ting: 1) Du reflekterer. 2) Du får innsikter. 3) Du gir deg muligheten til å integegrere innsikten i hverdagen. Sagt med andre ord: Du spiser maten din. Maten trigger noe. Du møter det med nysgjerrighet - og bygger deg selv opp litt etter litt. Som Derek Sivers sa så bra:
“Give them the safety to experiment, make mistakes, and fail up.”
Det synes jeg treffer godt. Selv om det kan være frustrerende er det viktig for oss å mislykkes av og til for å bedre lære hvordan vi kan mestre situasjonen neste gang. Og det er nettopp det en rigid matplan ofte tar fra oss: Muligheten til å mislykkes trygt - og vokse gjennom det.
#SpisMatenDin - ikke la maten spise deg.
Er du nysgjerrig på kostholdsveiledning? Les mer om coaching med meg her.